Ik tref een slechtgehumeurde student in een slechte bui. Hij wil afstuderen op een specialistisch gebied met een specifieke onderzoeksmethode. Een bijzonder en mooi plan. Nu nog een onderzoeksbegeleider. Al maanden benadert hij docenten. Iedere docent tot nu toe is al bezet of vindt dat hij beter af is bij een ander die óf meer verstand heeft van de inhoud óf meer verstand heeft van de methodiek. Allemaal legitieme redenen maar daar is hij niet mee geholpen. De tijd dringt. Ik doe de suggestie om te werken met twee begeleiders. Misschien komen ze samen wel tot de juiste gezamenlijke expertise. Dit is niet gebruikelijk. Daarnaast zullen de twee begeleiders gezamenlijk visie moeten vormen hoe het onderzoekstraject eruit komt te zien en allebei investeren in de samenwerking. Dit vergt extra inzet van hen en de student. Hij gaat zeker een poging wagen maar gezien de tijdsdruk overweegt hij het plan te wijzigen om verder te komen in zijn traject.  

Dit is een waargebeurd verhaal maar vreemd als voorwoord voor de rapportage van het Expertiseteam Complexe Zorg. Of niet?

Curtis de Roo, teammanager Expertiseteam


Overlevingsstand?

Het afgelopen jaar is een duidelijke afname rondom aanmeldingen bij het Expertiseteam geconstateerd. Deze daling wordt landelijk ook in andere regionale expertteams gezien. De optimist in ons zou graag willen noemen dat het hulpverleners steeds beter lukt om binnen het vaste aanbod van hulpverlening oplossingen te vinden. Dit rijmt echter niet met de hoge onrust, druk, wachtlijsten en het tekort aan personeel binnen hulpverleningsland. Wij vrezen dat aansluitend bij dit beeld jeugdbeschermers, wijkteams, hulpverleners in de overlevingsstand staan. Vermoedelijk wordt het hoognodige georganiseerd om weer snel door te kunnen gaan naar het volgende gezin. Begrijpelijk, maar ook zeer zeker zorgelijk, omdat we allen weten dat je er met enkel symptoombestrijding niet komt. In de toegevoegde bijlages leest u een verdere toelichting voor mogelijke verklaringen van de afname in aanmeldingen.

Interesse in de cijfers van Haaglanden? Klik hier.

Belangrijke onderdelen van de doorontwikkeling JeugdzorgPlus zijn de opbouw van alternatieven in de vorm van kleinschalige voorzieningen en intensief ambulant aanbod. Deze ontwikkeling heeft niet dezelfde tred gehouden als de afbouw en is op dit moment te weinig een voldoende alternatief voor de JZ+.

Geïnteresseerd in de volledige rapportage vanuit de PlaatsingsCoördinatie?

42 procent van alle aanmeldingen voor de JeugdzorgPlus komt vanuit een vrijwillig kader! 60 procent van alle aanmeldingen zijn spoedaanvragen.

Jaarrapportage Coördinatie gesloten jeugdzorg

De gemiddelde jongere in 2022

De gemiddelde leeftijd is 14,4 jaar. Bij de verblijfstafel betreffen de meeste vragen voor jongeren in de leeftijd 11-13 jaar.

Problemen

Bijna 40% van de jongeren die wordt aangemeld heeft 3 of meer verschillende soorten problemen.

Vrijwillig kader

45% van de jongeren die aangemeld zijn, krijgen hulpverlening vanuit het vrijwilliger kader.

Gemeentes

De grootste gemeentes die aanmelden zijn Den Haag, Westland, Zoetermeer, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk.


Voor wie doen we het eigenlijk?

Aan liefdevolle zorg ontbreekt het Fleur van 13 jaar niet. Haar moeder en hulpverleners staan klaar om haar de beste zorg te bieden. Maar ja, wat is de beste zorg? Niets helpt. Hulpverleners die thuis komen, mogen niet de slaapkamer van Fleur in en ze komt er zelf niet uit. Een opname in een behandelgroep verliep dramatisch, omdat ze zo bang was dat ze alleen maar in gevecht was; met kinderen, medewerkers en zichzelf. Fleur komt inmiddels helemaal niet meer buiten en eist van moeder dat zij altijd bij haar is. Fleur wil niets, is altijd bang of boos en ze doet niets anders dan computerspelletjes spelen. Wat Fleur vindt, wil of voelt is voor alle betrokkenen een raadsel. Het enige dat bekend is, is dat Fleur wil dat haar moeder altijd bij haar is en dit dwingt ze met haar gedrag af; goedschiks of kwaadschiks.

Fleur heeft een autisme spectrum stoornis en ervaart veel als onvoorspelbaar en dus beangstigend. Hoe graag moeder Fleur ook helpt, ze is inmiddels uitgeput en radeloos omdat ze bijna niets anders meer kan doen dan met Fleur bezig zijn. En ze is zo bezorgd.

Bij de bespreking aan de regionale experttafel wordt duidelijk dat Fleur hulp nodig heeft. Alleen kan hulpverlening pas iets bereiken als moeder en Fleur geleerd hebben elkaar los te laten zonder elkaar te verliezen. Eerst wordt een gezinsbehandeling georganiseerd voor hen samen. Wanneer Fleur en moeder geleerd hebben hoe ze ook anderen dan elkaar kunnen vertrouwen, kan Fleur daadwerkelijk haar eigen mogelijkheden gaan ontwikkelen met begeleiding en behandeling. En dan kan moeder ook weer eens even rustig een boodschap doen.


Even slikken

De afgelopen jaren is veelvuldig benoemd dat het lijkt alsof zaken complexer worden. Wat het Expertiseteam het afgelopen jaar met name heeft geconstateerd, is dat aanmeldingen vooral schrijnend zijn. De verhalen rondom jongeren en gezinnen zijn heftig, pijnlijk en enorm verdrietig. Kinderen letterlijk alleen op de wereld, meldingen die uitblijven waardoor zorgelijke gezinssituaties langdurig blijven voortbestaan, uitbuiting, vluchten in middelengebruik, enorme wachtlijsten waardoor problematiek verergert. Voor de doorgewinterde medewerker is het met regelmaat slikken om vervolgens te kijken hoe het beste te kunnen ondersteunen. Het is daarbij gissen wat maakt dat de zaken zo schrijnend zijn. Uitblijven van zicht door bijv. corona? Wachtlijsten waardoor gezinnen te lang moeten wachten op de juiste hulp? Verharding van de maatschappij?


Ons Caribische team zet zich nu ook in voor open residentiële plekken.

In de laatste versie van deze rapportage was te lezen dat we tien jaar Caribische samenwerking konden vieren. Al vanaf 2012 werken we binnen de JeugdzorgPlus samen met de BES-eilanden. Adviseren we, sluiten we aan in casuïstiek en slechts in een aantal gevallen per jaar begeleiden we een gesloten plaatsing in Nederland en hebben we hier vanuit JBw een voogd klaar staan.

Eind 2022 zijn de samenwerkingsafspraken herschreven en ondertekend door alle betrokken partijen. Doel van deze hernieuwing is om opgebouwde expertise binnen de lopende samenwerking ook in te zetten voor kinderen die even een extra handje nodig hebben binnen het open zorgaanbod in Nederland.

We zijn trots op deze nieuwe dynamiek en kijken uit naar de verdieping in de samenwerking.


RET Holland Rijnland van start

Vanaf 1 oktober is het expertiseteam complexe zorg van start gegaan met de Regionale Experttafel in Holland Rijnland. Met de samenwerkingspartners is er een vliegende start gemaakt, vanuit de doorontwikkeling van eerdere samenwerkingen rondom complexe casuïstiek. De RET gaat complexe zorg- en verblijfvragen behandelen en gezinnen en verwijzers ondersteunen om tot passende zorg en oplossingen te komen. In Q4 zijn al 15 aanmeldingen beetgepakt en we zien uit naar een verdere ontwikkeling van de RET in de regio.

Voor de cijfers van het eerst draaiende kwartaal van de RET, klik hier.

Houd elkaar binnen de JeugdzorgPlus in de gaten.
Laten we samen optrekken.

Binnen de JeugdzorgPlus verandert ook de denkwijze. Wat vindt de jongere? Waar ligt de draagkracht? Wat zijn gezamenlijke doelen en waar zit de intrinsieke motivatie van de jongere zelf? Een JeugdzorgPlus-instelling is geen JJI en daarmee moet ook het klimaat anders zijn.

Anders dan toejuichen is niet mogelijk in dezen.

De kloof tussen JeugdzorgPlus-instellingen en aanvragers is aan het vergroten. Alsof er een demarrage uit het peloton is en de kopgroep uit het zicht is verdwenen. We moeten oppassen en zorgen dat er verbinding blijft en de koplopers geen eigen wedstrijd gaan rijden.

De vraag vanuit de aanmelders, vanuit het werkveld, is veelal een vraag om veiligheid. Zorg alsjeblieft dat er niets met hem of haar gebeurt. Ik slaap niet meer als ik niet weet dat zij of hij binnen is. Hoe is het mogelijk dat er verlof gegeven wordt. Ik snap niet dat er een stage buiten het terrein is. Ik wist dat het tijdens verlof mis zou gaan, daarom plaats ik toch gesloten. Hoe kan dat nu?!


Als je 13 bent en geen thuis hebt

Stel je voor dat je moeder weg is gegaan toen jij nog een baby was. En dat je vader is opgenomen en je hem niet meer kunt zien. Dan vertelt je stiefmoeder dat ze teruggaat naar haar eigen land. Het huis is al verkocht.

…En dan, heb je ineens geen thuis meer…

Caitlin is net 13 als ze geplaatst wordt op een crisisplek. Ze wil graag in een gezin wonen, de hulpverlening vindt dat ook het meest passend en er wordt een gezinshuis gezocht. Ondertussen gaat het steeds slechter. Caitlin heeft de afgelopen periode verteld dat zij suïcidale gedachten heeft. Zij automutileert en krast op haar armen, borst en gezicht. Ze voelt zich niet gezien en gehoord op de groep en heeft het gevoel te moeten vechten voor aandacht. Ze liegt, loopt weg en luistert niet meer naar de groepsleiding. De GGZ geeft aan dat Caitlin een klinische opname nodig heeft, maar voor de behandeling is een perspectiefbiedende plek een vereiste; het gezinshuis waar Caitlin al 8 maanden op wacht. Anders kan er niet behandelt worden. Gezinshuizen vinden het gedrag van Caitlin te heftig en willen pas plaatsen als er behandeling is geweest.

Na een bespreking bij het Expertiseteam wordt geadviseerd eerst een gezinshuis te vinden voor Caitlin. De GGZ zal op de groep ondersteunen in de tussentijd. Het gezinshuis zelf is namelijk al de grootste behandeling voor Caitlin; dat ze ergens mag zijn, waar voor háár gezorgd wordt, waar ze weer mag voelen en hopen. Waar ze gewoon een kind van 13 is, met een thuis.

De gemiddelde plaatsingsduur in de JeugdzorgPlus is 235 dagen.

Voor meer cijfers bekijk het overzicht

Geïnteresseerd in de cijfers vanuit de Coördinatie Zuid-West?

Kwartaal 1
Kwartaal 2
Kwartaal 3
Kwartaal 4
Jaaroverzicht
Differentiaties

Er wordt gebeld met…..

hallo JeugdzorgPlus, wat kan ik voor u doen?

Een jong meisje, 14 jaar. Gedwongen minderjarige prostitutie, mensenhandel. Loverboys, ligt bij iedereen prettiger in het gehoor. Klinkt minder erg. Landelijk zijn er meerdere instellingen die zich gespecialiseerd hebben in hulp aan deze slachtoffers, slachtoffertjes vaak.
Dit betreffende belletje gaat over een meisje dat net vier maanden behandeling heeft ontvangen. Het gehele gezin heeft een gezinsopname gehad. Een perfect traject is het geweest. Netjes afgerond en met vertrouwen samen verder naar morgen!
Echter, na het eerste weekend is het mis. Via sociale media komen ouders erachter dat er weer een afspraak gemaakt is. Hun dochter is weg. De locatiemelder op de telefoon laat midden van het land zien, gaat dan uit. Door goed werk van de politie wordt het meisje gevonden op een hotelkamer.

Wat zou u adviseren?


Het Expertiseteam complexe zorg ziet in de verschillende disciplines steeds vaker de problemen rondom de zorg van jongeren met (ernstige) psychiatrische problematiek. Soms is de inzet voor deze jongeren om juist buiten specialistische GGZ de zorg te organiseren om terug te werken naar een acceptabele situatie (normalisering), echter heeft deze beweging in de zorg een groot effect op de jeugdzorg en andere jongeren in de jeugdzorg. Ook de JZ+ is onvoldoende toegerust op deze zorgvragen. Lees hierover meer in de rapportages.

Klik hier voor het overzicht vanuit de PlaatsingsCoördinatie (PC).