RET Holland Rijnland vliegende start

In oktober 2022 is de RET Holland Rijnland van start gegaan, en hoe. Inmiddels zijn er 54 kinderen met een complexe vraag aangemeld bij de RET. Gaoya is als voorzitter voortvarend van start gegaan, en we zijn reuzeblij dat Tineke ons team als gedragswetenschapper heeft aangesterkt, zodat er nu goed aandacht is voor het perspectief en de betrokkenheid van de jeugdige en ouders. En hoewel niet alles meteen soepel loopt, zoals in de casus blijkt, hebben we ook al mooie maatwerktrajecten ingezet; zoals een gezinstrauma week, een deeltijd plaatsing in een gezinshuis en een plaatsing in het Dushihuis. Ook zien we de resultaten terug van sommige trajecten, waarbij een chronische thuiszitter inmiddels in behandeling is en een passende dagopvang is gevonden in samenwerking met ouders.


Van de 90 aanmeldingen dit eerste half jaar is een kleine 60% spoed. Dat is in vergelijk met andere perioden een stuk lager. Dit kan mogelijk zijn door het gebrek aan capaciteit.

Lees de rapportage van Coördinatie JeugdzorgPlus

De telefoon gaat bij het Regionaal Expert Tafel Holland Rijnland (RET)…

Hila is al bijna 18 jaar en ze heeft in de afgelopen jaren eigenlijk alles wel gehad in de jeugdzorg. Ze is er dan ook helemaal klaar mee. Ze wordt aangemeld bij de RET om mee te denken over een passend toekomstperspectief voor als ze straks 18 is. Hila vertelt zelf wat ze wil en hoe ze haar toekomst ziet. Met dit beeld wordt er door de RET aan een passend perspectief gewerkt van beschermd wonen. Omdat haar traject van behandeling niet goed loopt en er steeds gedoe is op de groep, gaat ze voor een time-out naar de gesloten jeugdzorg. Ze ziet er tegenop maar pakt het goed op. Als ze haar behandeltraject hervat blijkt al snel dat Hila, ondanks dat het wel beter met haar gaat, niet open staat voor behandeling. Dit betekent dat het behandeltraject stopt en dat Hila nergens naar toe kan. De RET is hard aan de slag voor een perspectief, maar het blijkt erg lastig om de volwassenzorg tijdig te betrekken. Nu de situatie urgent wordt, betrekt de RET partijen voor een overbrugging en blijft druk uitoefenen op het perspectief. Ondanks de vele inzet leidt dit echter niet tot een oplossing die tijdig genoeg is voor Hila. Uiteindelijk wordt er met hulp van directie, wethouders en management wel een oplossing gevonden, het zal nog spannend worden hoe dit gaat uitpakken. Voor de RET een wijze les waarin we met de betrokken partijen nog een keer stil gaan staan om te reflecteren.


Er is een verschuiving gaande van de zorgzwaarte door sluiting van de gesloten jeugdzorg. Dit betekent dat er kinderen met zwaardere problematiek op open groepen en gezinshuizen terecht komen. Er zijn te weinig plekken of vooral te weinig gespecialiseerde groepen waar kinderen met flinke gedragsproblemen terecht kunnen.

 

Lees meer in rapportage trends en signalen zorglandschap regio Haaglanden, Midden-Holland Holland-Rijnland

Jongeren met een intensieve zorgbehoefte komen laat in beeld bij de JeugdzorgPlus. De PC (plaatsingscoördinator) wil in samenwerking met de regionale experttafels mogelijkheden onderzoeken en benutten om de expertise eerder in een traject in te zetten.

 

Lees meer in de rapportage van de PlaatsingsCoördinator ZuidWest

Pensioen Jan de Vries, Coördinatie gesloten jeugdzorg

Ik wens iedereen het beste voor de toekomst. Ik gun jullie allemaal eenzelfde lange carrière in goede gezondheid als ik zelf gehad heb. Ik heb geboft met de samenwerking in ons team en de fijne collega’s en leidinggevenden die ik door de jaren heen heb gehad. Je hebt elkaar nodig in dit werk dus zoek steun bij elkaar en wees er voor elkaar op moeilijke momenten. De Jeugdzorg in Nederland maakt een moeilijke tijd door. Ik wil daar niet te veel over kwijt want aan dat vroeger alles beter was hebben we nu niet zoveel. De belangrijkste opdracht is op dit moment volgens mij dat iedere instelling zich moet focussen op verbetering van de kwaliteit van de zorg. Dat moet op de eerste plaats staan in het belang van de jeugdigen waar we verantwoordelijkheid voor dragen.


 

Eerste Caribische aanmelding voor open jeugdzorg is een feit

In eerdere rapportage is al melding gemaakt van de samenwerking tussen JZCN (Jeugdzorg in Caribisch Nederland) en JBw. Dit is een samenwerking tussen beide partijen in opdracht van het ministerie van VWS, die al sinds 2010 loopt. De samenwerking is oorspronkelijk opgezet zodat jongeren vanuit Caribisch Nederland, de eilanden Bonaire, st. Eustatius en Saba, gebruik kunnen maken van de JeugdzorgPlus in Nederland.

De samenwerkingsafspraken zijn met opgedane praktijkervaring herschreven. Dit heeft geresulteerd in een getekend convenant waarin gesproken wordt over behandeling in Europees Nederland, en dus niet meer over enkel gesloten behandeling. Afgelopen half jaar is de eerste jongeren vanuit Bonaire in een open residentiële setting geplaatst, de eerste sinds de start van de samenwerking in 2010!


Cijfers en aantallen per regio en expertise

Cijfers JeugdzorgPlus
RET Holland Rijnland
Expert Tafel Midden-Holland
Verblijfstafel Midden-Holland
Experttafel Haaglanden
Zorglogistiek Haaglanden

Lange adem

In het jaarverslag van 2022 hebben we stilgestaan bij dat het met regelmaat even slikken is wanneer de verhalen over aangemelde jongeren verteld  worden. Het woord ‘schrijnend’ valt met regelmaat. In het verlengde hiervan merkt het Expertiseteam dat zij steeds langer betrokken zijn bij diverse aanmeldingen en het een steeds grotere uitdaging wordt om de juiste zorg te betrekken ofwel op maat vorm te geven met elkaar. Dit staat in verband met de complexe problematiek, maar ook met alle wachtlijsten, gebrek aan personeel, beschikbaar hulpaanbod en hierdoor beperking in het kunnen denken aan ‘op maat’ trajecten. De opgave blijkt steeds groter, soms ook gewoon te groot. Vanuit het team willen we altijd blijven meedenken en ondersteunen waar kan. Dit vraagt tijd, soms heel veel tijd, geduld en een lange adem.


De telefoon gaat bij de experttafel…

Soms is de oplossing helder, maar de weg ernaartoe niet eenduidig. De vraag die is gesteld aan het Expertiseteam is duidelijk, Brian heeft een behandelplek nodig omdat hij suïcidegedachten heeft.

Een kind dat zo ongelukkig is dat hij de dood als enige uitweg ziet, gun je behandeling zodat hij zich weer goed voelt. Dat willen de ouders en de hulpverleners, maar Brian zelf wíl helemaal geen behandeling. Er wordt van alles overwogen om Brian te beschermen en te helpen, maar steeds loopt het vast. Een gesloten crisis plaatsing binnen de GGZ is niet mogelijk omdat Brian niet acuut suïcidaal is. Een behandelopname lukt niet als er geen behandelmotivatie is. Op een leefgroep binnen de (gesloten) jeugdhulp is Brian niet passend vanwege suïcide risico. Daar gaan ze meer aan de slag met het gedrag en Brian laat bovendien geen gedragsproblemen zien. En thuis kan het niet meer, omdat ouders ook niet meer weten hoe zij Brian veilig kunnen houden.

Benieuwd hoe het nu met Brian gaat? Afgesproken is dat ouders en alle betrokkenen steeds dezelfde boodschap naar Brian zullen uitdragen en blijven benadrukken dat hij behandeling nodig heeft. Door de krachten op deze manier te bundelen, heeft Brian de hulp uiteindelijk toch geaccepteerd en is hij opgenomen voor behandeling. 


Gezien de veelheid aan rivaliserende groepen is bijna het punt bereikt dat het niet meer mogelijk is hen allen een veilige plek te bieden.

 

Lees meer in de rapportage van de PlaatsingsCoördinator ZuidWest

Voorrang op zorg voor kinderen met een beschermingsmaatregel

Na de oproep november 2022 van minister Franc Weerwind (echtsbescherming) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugd) dat kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel voorrang moeten krijgen, wordt er in verschillende regio’s initiatief genomen om dit nader uit te werken. Vanuit het Expertiseteam Complexe Zorg werken we graag samen om te kijken hoe je hier in de keten uitvoering aangeeft. Gelukkig is er ook aandacht voor de tenzij, omdat we vanuit ons werk en de doelgroep bij het ECZ vaak genoeg dringende of nijpende situaties zien waarin hulp nodig is, zonder dat er een beschermingsmaatregel is.


Er wordt veel 1-op-1 begeleiding aangevraagd. Deze begeleiding wordt breed ingezet dus in gezinshuizen, groepen en scholen met als doel de jeugdigen op de huidige plek te handhaven.  Hierdoor ontstaat stapeling van zorg.

Lees meer in rapportage trends en signalen zorglandschap regio Haaglanden, Midden-Holland Holland-Rijnland

ISO-certificaat Expertiseteam Complexe Zorg

Februari 2023 is een fijne maand voor ons geweest want we hebben ons ISO-certificaat mogen ontvangen! Dit na maanden hard werken en intensieve gesprekken. We voldoen nu aan de eis voor:

Het bieden van advies bij zorgbehoeftebepaling bij complexe (gezins)problematiek en bemiddelen en ondersteunen bij de toeleiding naar (hoog) specialistische jeugdhulp.


De telefoon gaat bij de JeugdzorgPlus…

Strafrechtelijk ligt er onvoldoende om de jongeman in kwestie binnen te halen. Dreiging wordt als zeer hoog aangegeven door politie. Zorgelijk, uiterst zorgelijk, dodenlijst, kogel met zijn naam erop. Er wordt een hoop gezegd, dit zal wel… jawel, drillrap.

Rivaliserende jeugdbendes die elkaar niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk naar het leven staan. Uitdagen, provoceren, beledigen vanuit de een naar de ander. Confrontaties waarbij afdruipen of weglopen geen optie is. De gevolgen zijn niet te overzien en meer dan eens vallen er serieuze slachtoffers. De politie bestempeld de situatie voor deze jongen als levensbedreigend.

Voor deze jongeman wordt met spoed een machtiging aangevraagd. Zelf duikt hij onder bij zijn vader. Wacht een plaatsing af, die helaas door gebrek aan capaciteit niet snel kan plaatsvinden. De plaatsing vraagt zelfs zo veel tijd dat ten tijde van de zitting op de rechtbank de jongere nog steeds bij zijn vader zit.

Wat antwoord de jeugdbeschermer als de kinderrechter vraagt waar de spoed in heeft gezeten als blijkbaar twee weken later de jongere nog niet geplaatst is en nog bij vader op de bank zit?


Altijd ruimte voor verbetering

Vanuit het Expertiseteam Complexe Zorg trachten wij te reflecteren op ons eigen handelen, ons verder te ontwikkelen en ons zodoende te verbeteren. Met onze eigen website hebben direct de mogelijkheid om de tevredenheid van ons dienstverlening te onderzoeken. Met een korte online vragenlijst kunnen we hulpverleners, ouders en verwijzers actief benaderen. Hiernaast bestaat ook de mogelijkheid om ongevraagd via de website feedback te geven. Aan de hand van de feedback kunnen wij vervolgens een verbeterslag maken. Op deze manier verbeteren we onze kwaliteit en voldoen we ook aan de eisen voor het ISO-certificaat.

Om onze dienstverlening toegankelijk te houden, zijn we naast de website ook actief in het geven van presentaties over ons team. Het afgelopen half jaar zijn er vele presentaties gegeven bij zowel GI’s, wijkteams, als ook diverse werkbezoeken geweest bij zorgaanbieders. Mocht er behoefte zijn om meer informatie te krijgen over het Expertiseteam, kunnen wij door geïnteresseerden uiteraard ook actief benaderd worden en kan er een presentatie/werkbezoek ingepland worden.


Nul gesloten plaatsingen – of toch niet helemaal?

Hoe gaan we Stijn helpen, een jongen die al jaren letterlijk vastzit in angsten en overtuigingen en die als gevolg daarvan alleen maar binnen zit, om zich heen schopt en alle denkbare hulpverlening al gehad heeft? Met die vraag ging de regionale experttafel aan de slag, samen met de inmiddels radeloze gezinsleden en hulpverleners. Nadat de gezinsbehandeling niet van de grond komt, is iedereen het erover eens dat een uithuisplaatsing nodig is. Maar de vraag waar naartoe en hoe geeft hoofdbrekens. Immers voor verblijf in een open groep is enige medewerking en bereidheid nodig en daarvan ontbreekt ieder spoor. Jeugdzorg Plus is de enige optie die is toegerust op de vraag en een voorstel doet voor een hulpverleningstraject voor de korte en de lange termijn. Daardoor wordt de verhuizing naar de gesloten groep niet een laatste redmiddel maar een eerste stap naar herstel. En het herstel is inmiddels aangetreden. Sinds jaren gaat Stijn weer naar school, geeft hij blijk van plezier, laat hij liefde zien naar mens en dier en komt het gezin tot rust!


De telefoon gaat bij de Experttafel Midden Holland…

Het ECZ wordt gebeld door de gemeente: Jim (8) en Jennifer (6) (halfbrusjes) uit de regio verblijven al voor een lange tijd op een logeervoorziening. Logeeropvang is bedoeld voor zorg voor een tijdelijke periode. Als deze kinderen langdurige zorg nodig hebben moet ook die zorg worden ingezet. De vraag aan het ECZ is meedenken met passende zorg voor deze kinderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In overleg met de verwijzer van de GI van deze kinderen blijkt dat zij inderdaad langdurige zorg nodig hebben. Een WLZ-indicatie is van toepassing voor Jim en Jennifer. Bij de zoektocht naar een passende plek stuiten wij op de volgende problemen:

  • WLZ-plekken hebben een wachtlijst van jaren. Er is ook weinig door-/uitstroom voor deze plekken omdat de zorg langdurig is.
  • Kinderen kunnen niet op de wachtlijst worden gezet als er nog geen indicatie is afgegeven
  • Als de WLZ is afgegeven moeten de kinderen weg op hun huidige vertrouwde plek en gezien de wachtlijsten voor de WLZ-plekken kunnen zij niet meteen naar de plek waar zij de zorg krijgen die zij nodig hebben

Met alle betrokkenen ontstaat een discussie over waar we goed aan doen: als de WLZ-indicatie wordt toegekend moeten de kinderen weg van hun vertrouwde plek die niet helemaal passend is, maar de kinderen doen het daar goed en hebben het daar naar hun zin. En is er geen zicht op wanneer zij wel naar een passende plek kunnen. Zonder WLZ-indicatie kunnen de kinderen niet op een wachtlijst worden geplaatst voor een passende plek.  Dit brengt de betrokken jeugdbeschermer in een spagaatpositie. Overigens helpt het zorgkantoor, die verantwoordelijk zijn voor de zorg als de WLZ-indicatie is toegekend, niet met het vinden van een passende plek terwijl er gezocht wordt naar een speld in een hooiberg: het is in het belang van Jim, Jennifer en hun ouders dat de kinderen in de regio en het liefst bij elkaar in de buurt kunnen verblijven. Inmiddels lijkt de speld in de hooiberg gevonden. Dit verhaal geeft echter een goed beeld van hoe lastig de overgang is van een plek via de Jeugdwet naar een passende plek via de WLZ.